Voedingsbh 101: Alles wat je moet weten over voedingsbh's

Je bent om een specifieke reden op deze blog beland. Dus allereerst: gefeliciteerd! Borstvoeding geven is een prachtige en belangrijke fase in het leven van een moeder. Bij het geven van borstvoeding is het dragen van een voedingsbh essentieel. Als je voor het eerst moeder bent, kan ik begrijpen dat je met veel vragen zit. Wat is een voedingsbh? Wanneer moet je er een kopen? Hoe moet hij passen? Wanneer moet je hem precies gebruiken? Met deze blog gaan we al deze vragen voor je beantwoorden. 

Wat zijn voedingsbh's?

Een voedingsbeha is een bh die speciaal is ontworpen om moeders gemakkelijke toegang te bieden tot hun borsten tijdens het geven van borstvoeding. In tegenstelling tot gewone bh’s hebben voedingsbh’s handige clips, sluitingen of panelen waarmee je de cups gemakkelijk kunt openen en sluiten. Hierdoor heeft een baby snel toegang tot de tepels. Deze functionele elementen maken het mogelijk om discreet en comfortabel te voeden, waar en wanneer je maar wilt.

Waarom zijn voedingsbh's belangrijk?

Voedingsbh’s bieden verschillende voordelen voor moeders die borstvoeding geven. Hier zijn enkele redenen waarom ze belangrijk zijn:

  • Gemakkelijke toegang: Met de handige clips of sluitingen van een voedingsbh kun je snel en gemakkelijk de cups openen en sluiten om je baby te voeden. Dit maakt borstvoeding geven in het openbaar en op drukke plaatsen veel comfortabeler en discreet.

  • Ondersteuning: Tijdens de borstvoedingsperiode kunnen je borsten gevoeliger en voller worden. Een goede voedingsbh biedt de nodige ondersteuning om ongemak en pijn te verminderen. Het voorkomt ook doorhangen van de borsten op lange termijn.

  • Comfort: Voedingsbh’s zijn speciaal ontworpen om comfortabel te zijn, zelfs tijdens langdurig dragen. Ze hebben zachte stoffen, verstelbare bandjes en geen irriterende elementen zoals beugels.

  • Bevordering van de melkstroom: Door het gebruik van een voedingsbh die goed past en comfortabel zit, kan de melkstroom gestimuleerd worden. Dit draagt bij aan een betere en efficiëntere borstvoeding.

Een goede voedingsbh heeft verschillende belangrijke kenmerken. Zo staat comfort altijd voorop bij het dragen van een voedingsbh. Kies een bh die gemaakt is van zachte en ademende stoffen die geen wrijving of irritatie veroorzaken. Daarnaast biedt een goede voedingsbh ook ondersteuning, vooral rond de borstband en de cups. Dit helpt bij het verminderen van rug- en nekpijn en zorgt voor een goede houding tijdens het voeden. 

Als laatste moet je ervoor zorgen dat de voedingsbh verstelbare bandjes en sluitingen heeft, zodat je de pasvorm kunt aanpassen naarmate je borsten veranderen in grootte tijdens de borstvoedingsperiode. 

 

Verschillende stijlen van voedingsbh's

Voedingsbh’s zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen om aan verschillende behoeften te voldoen. 

Voorgevormde beugel voedingsbh

Voorgevormde beugel voedingsbh’s combineren het comfort en gemak van een voedingsbh met de extra ondersteuning en vormgeving van beugels. Ze zorgen voor een mooie vorm en zijn ideaal voor vrouwen met een grotere cupmaat. Met deze beha’s kun je comfortabel en stijlvol borstvoeding geven.

Voorgevormde voedingsbh zonder beugel

Voorgevormde voedingsbh’s zonder beugel bieden comfort en gemak voor moeders tijdens het geven van borstvoeding. Ze hebben zachte en rekbare materialen, bieden vormgeving zonder beugels en hebben eenvoudig los te maken cups voor gemakkelijke toegang tot de borst. Deze beha’s combineren functionaliteit en comfort voor een natuurlijke uitstraling.

Niet-voorgevormde voedingsbh

In tegenstelling tot voorgevormde beha’s hebben ze geen voorgevormde cups, waardoor ze zich aanpassen aan de natuurlijke vorm van de borst. Deze beha’s zijn gemaakt van zachte en rekbare materialen en bieden gemakkelijke toegang tot de borst tijdens het voeden. Niet-voorgevormde voedingsbh’s zijn een eenvoudige en praktische optie voor dagelijks gebruik.

Het kiezen van de juiste maat voedingsbh

Het is essentieel om de juiste maat voedingsbh te dragen voor optimaal comfort en ondersteuning. Veel zwangere vrouwen willen alles al in huis hebben voordat ze gaan bevallen, inclusief voedingsbh’s. Hoewel het goed is om er één of twee te kopen voordat de baby arriveert, is het een goed idee om de rest van je voedingsbh’s daarna te kopen. Je borsten en ribbenkast zijn na de bevalling op hun grootst. Je kunt dan gemakkelijk de maat van je voedingsbh bepalen. Idealiter wil je een beha die niet te strak zit, maar toch de juiste ondersteuning biedt. 

Misschien wil je een cupmaat kiezen die een maat groter is dan je gemiddelde maat. Tijdens het passen voel je wat voor jou goed zit. Ontstoken borsten zijn teder en kunnen verrassend groot zijn, en de cup moet ze wiegen zonder te veel beperkingen.

Materialen en ontwerpen voor extra comfort

Naast de juiste pasvorm is het ook belangrijk om te letten op de materialen en ontwerpen die extra comfort bieden. Kies bijvoorbeeld katoenen voedingsbh’s. Deze zijn ademend en zacht voor de gevoelige huid. Ze absorberen ook vocht, wat handig kan zijn tijdens de borstvoedingsperiode. 

Kijk daarnaast voor bh’s die gemaakt zijn van ademende stoffen zoals microvezel of bamboe. Deze materialen helpen bij het afvoeren van warmte en voorkomen dat je gaat zweten. Je wilt er hoe dan ook voor zorgen dat je krassende materialen vermijd. Deze kunnen de huid irriteren en een uitslag of irritatie veroorzaken. 

Tips voor het dragen en verzorgen van voedingsbh's

Het dragen en verzorgen van voedingsbh’s vereist enige zorg en aandacht. Hier zijn enkele handige tips:

  • Juiste sluitingstechniek: Leer hoe je de clips of sluitingen van je voedingsbh met één hand kunt openen en sluiten. Oefen dit vooraf, zodat je het gemakkelijk kunt doen terwijl je je baby vasthoudt.
  • Handige accessoires: Overweeg het gebruik van borstkompressen om eventuele lekken op te vangen. Er zijn ook speciale voedingsbh-inzetstukken verkrijgbaar die extra bescherming bieden.
  • Wasvoorschriften: Volg altijd de wasvoorschriften van de fabrikant voor het behoud van de kwaliteit van je voedingsbh’s. Gebruik een mild wasmiddel en vermijd het gebruik van wasverzachter, omdat dit de elasticiteit kan verminderen

Jouw perfecte voedingsbh

Voedingsbh’s zijn een essentieel onderdeel van de borstvoedingservaring voor moeders. Ze bieden comfort, gemak en ondersteuning tijdens deze intieme en belangrijke periode. Door de juiste maat en stijl te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je je zelfverzekerd en comfortabel voelt tijdens het geven van borstvoeding. Vergeet niet om ook te letten op materialen en ontwerpen die extra comfort bieden. Met de juiste voedingsbh kun je optimaal genieten van de prachtige band tussen jou en je baby tijdens het voeden.

F.A.Q.

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen over voedingsbh’s.

Een zwangerschapsbh en een voedingsbh verschillen op een belangrijk aspect: de cups. Een voedingsbh is speciaal ontworpen met cups die gemakkelijk kunnen worden losgemaakt, zodat je borstvoeding kunt geven zonder je bh uit te doen. Dit biedt handigheid en comfort tijdens het voeden van je baby. In tegenstelling tot een gewone zwangerschapbh, die vaak alleen ontworpen is om de veranderende borstomvang tijdens de zwangerschap te ondersteunen, is een voedingsbh specifiek aangepast voor het geven van borstvoeding.

Niks moet, alles mag. Al wordt het sterk aanbevolen om speciale voedingsbh’s te gebruiken, omdat ze specifieke functies hebben die het voeden gemakkelijker en comfortabeler maken. Gewone bh’s missen vaak de handige clips of sluitingen voor gemakkelijke toegang tot de borst.

Het is het beste om een voedingsbh te kopen rond het einde van het tweede trimester van je zwangerschap, wanneer je borsten meestal groter worden. Dit geeft je voldoende tijd om de juiste maat te vinden en je voor te bereiden op de borstvoedingsperiode.

Ja, er zijn veel betrouwbare online winkels die voedingsbeha’s aanbieden. Zorg ervoor dat je de maattabel raadpleegt en lees de beoordelingen van andere klanten voordat je een aankoop doet. Dit helpt je bij het vinden van de juiste maat en kwaliteit.

De duur van het dragen van voedingsbh’s varieert per persoon. Sommige moeders dragen ze gedurende de hele borstvoedingsperiode, terwijl andere moeders overstappen op gewone bh’s zodra ze volledig zijn gestopt met borstvoeding. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen comfort en behoeften.