Cupmaat C: alles wat je wilt weten over deze bh-maat

Cupmaat C is een veel voorkomende BH-maat en wordt vaak geassocieerd met een gemiddelde tot grote borstomvang. Het is belangrijk om te weten dat cupmaat niet de enige factor is bij het kiezen van de juiste BH-maat, omdat ook de omvang van de borstkas van invloed is op de pasvorm. Door het begrijpen van de verschillende factoren die van invloed zijn op de BH-maat, krijg je een beter idee van welke maat het beste bij je past en hoe jij jouw BH-maar kunt bepalen.

Daarom leg ik je in deze blog alles uit over cupmaat C. 

Wat betekent cupmaat C?

Cupmaar C is een bh-maat die aangeeft dat de omvang van de borstkas groter is dan de omvang ribbenkast. De cupmaat wordt bepaald door het verschil tussen deze twee maten. Bijvoorbeeld, als de omtrek van de onderwijdte 81 cm is en de omtrek van de volle borst 96 cm, dan is de cupmaat C. Hiervoor zijn complete tabellen gemaakt om de juiste cupmaat te bepalen. 

Cupmaat berekenen tabel

Is cupmaat C groot of klein?

Cupmaat C wordt over het algemeen beschouwd als een gemiddelde cupmaat voor vrouwen. De daadwerkelijke cupmaat kan variëren afhankelijk van de omvang van de ribbenkast en de vorm en grootte van de borsten. In vergelijking met andere cupmaten wordt cupmaat C vaak als gemiddeld of normaal beschouwd, maar dit is totaal afhankelijk van de individuele perspectieven en context. Het is heel belangrijk om te onthouden dat de letter van de cupmaat op zichzelf niet voldoende is om de grootte van de borsten te bepalen, omdat dit ook nog afhankelijk is van de verhouding tussen de omtrek van de borsten en de ribbenkast. 

Kan cupmaat C veranderen?

Ja, de cupmaat kan veranderen door verschillende factoren. Denk hierbij aan gewichtsveranderingen, zwangerschap of hormonale veranderingen. Bij gewichtsveranderingen kan het verlies of de toename van vetweefsel in de borsten de grootte van de borsten en de cupmaat beïnvloeden. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan de borstomvang en de cupmaat tijdelijk toenemen als gevolg van hormonale veranderingen en melkproductie. 

Naarmate vrouwen ouder worden, verliezen ze vaak elasticiteit in de huid en steunweefsel, wat kan leiden tot een afname van de borstomvang en krijgen daardoor een kleinere cupmaat. 

Het is daarom belangrijk om regelmatig je bh-maar te controleren en aan te passen indien nodig. 

Welke soorten bh's zijn geschikt voor cupmaat C?

Er zijn veel verschillende soort bh’s die geschikt zijn voor vrouwen met cupmaat C. Al is dit natuurlijk compleet afhankelijk van de wensen en behoeften. Hieronder een aantal suggesties:

Beugel bh

Beugelbh’s bieden extra ondersteuning en vorm aan de borsten door middel van ingebouwde beugels onder de cups. De perfecte keuze voor kleine of grote maten.

T-shirt bh

Deze bh’s zijn gemaakt van gladde stoffen en hebben een naadloze cup. Daardoor zijn ze geschikt om te dragen onder strakke of dunne kleding

Push-up bh

Deze bh’s zijn ontworpen om de borsten op te tillen en dichter bij elkaar te brengen, waardoor een voller en meer uitgesproken decolleté onstaat. 

Naast de drie bh’s die hierboven zijn benoemd, kunnen de balconette of de minimizer bh ook nog uitkomsten bieden voor cupmaat C. Het is belangrijk om te onthouden dat de juiste bh-maat en -stijl afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het is daarom aan te raden om regelmatig te bh-maat te controleren en te passen om de juiste comfort te behouden. Probeer ook eens andere soort bh’s uit. Je weet pas wat je fijn vindt, zodra je het hebt geprobeerd. 

Welke sport bh's zijn geschikt voor cupmaat C?

Er zijn verschillende sport bh’s die geschikt zijn voor cupmaat C, maar het is belangrijk om te onthouden dat de beste sport bh afhangt van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de sport, de pasvorm en natuurlijk ook persoonlijke voorkeuren. Als je toch graag een sport bh draagt, dan zijn hier een aantal tips die je kunnen helpen: 

  1. Zoek naar sport bh’s met brede bandjes en een stevige ondersteuning. Dit zal helpen om de borsten op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze te veel bewegen tijdens het sporten. 
  2. Kies voor sport bh’s met een voorgevormde cup of met compressiemateriaal. Dit zal helpen om de borsten te ondersteunen en te voorkomen dat ze doorhangen tijdens het sporten. 
  3. Kies voor een sport bh met een sluiting aan de achterkant. Dit omdat het de mogelijkheid biedt om de pasvorm aan te passen en de bh strakker of losser te maken. 
  4. Kies voor sport bh’s gemaakt van vochtafvoerende materialen, die ademend zijn en vocht van de huid afvoeren om wrijving en irritatie te voorkomen. 

Enkele merken die sport bh’s aanbieden voor cupmaat C zijn bijvoorbeeld Nike, Adidas, Under Armour en Hunkemöller. Probeer vooral om diverse merken en modellen te proberen om te zien welke het beste bij jou past. 

Kan ik een bh dragen zonder beugel met cupmaat C?

Ja, je kunt zeker een bh zonder beugel dragen met cupmaat C. Of je nu een beugelbh of een bh zonder beugel draagt, het is belangrijk om een bh te kiezen die goed past en voldoende ondersteuning biedt. Een bh zonder beugel kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar meer comfort en bewegingsvrijheid. 

Beugelloze bh’s zijn vaak gemaakt van zachte en rekbare materialen die zich aanpassen aan de vorm van jouw lichaam. Bh’s zonder beugel zijn ook geschikt voor activiteiten met weinig impact, zoals fietsen, wandelen en yoga.

Als je liever activiteiten onderneemt met meer impact, zoals hardlopen, dan kan het beter zijn om een sport-bh met beugel te dragen. Dit biedt meer ondersteuning tijdens het sporten. 

Is 80C hetzelfde als 75D? Of is 70C hetzelfde als 75B?

Als we er heel zwart-wit naar kijken is het antwoord: Nee. 80C is niet hetzelfde als 75D. En 70C is niet hetzelfde als 75B. Er is namelijk een verschil in de omtrekmaat. In dit geval betekent 80C dat de omtrekmaat van de beha 80 cm is de cupmaat is C. 75D betekent dat de omtrekmaat van de bh 75 cm is en de cupmaat D. Het verschil in de omtrekmaat is dus 5 cm. 

Een veelvoorkomend misverstand is dat de cupmaat bij alle omtrekmaten hetzelfde is. Echter is dit niet het geval. Hoewel twee beha’s dezelfde cupmaat kunnen hebben, kunnen ze verschillende omtrekmaten hebben, waardoor de verhouding van de cups ten opzichte van de band anders is. Dit betekent dat de cupmaat van een 70B bh niet hetzelfde is als die van een 85B bh. In werkelijkheid blijft de grootte van de cup gelijk terwijl de omtrekmaat verandert. Bijvoorbeeld, de cupmaten van 75D, 80C en 85B zijn allemaal even groot, maar de omtrekmaten verschillen. Als de omtrekmaat groter wordt, zal de letter van de cupmaat in het alfabet teruglopen.

Dus om even terug te komen op de grote vraag: is 80C hetzelfde als 75D? Op papier niet, maar zodra 80C niet meer beschikbaar zou zijn, dan kun je prima kijken naar de maat 75D of zelfs 85B. Ook hier geldt weer: let er wel goed op dat de bh voor jou goed aansluit.